کلینیک لی‌لی رز طزری

آموزش شیردهی

اموزش شیردهی

مقدمه

شیردهی به نوزاد با هدف تامین غذای مورد نیاز او از بدو تولد صورت می گیرد. طبق تحقیقات انجام شده توسط کلینیک طزری، نیاز نوزاد به مواد مغذی در شش ماه اول فقط باید از طریق شیر مادر برطرف شود. پس از این مدت مادر می تواند با مشورت پزشک، از غذاهای کمکی مناسب برای نوزاد استفاده کند. در این مطلب قصد داریم شما را با نحوه شیردهی و مزایای آن آشنا نماییم.  

در روز های اول شیر دهی، تغذیه نوزاد از طریق یک شیر با پروتئین بالا و چربی کم می باشد. این شیر که سرشار از مواد مغذی است سیستم ایمنی کودک را تقویت کرده و او را در برابر بیماری ها مقاوم می کند. برای این که نوزاد به مقدار مناسب شیر بخورد، باید در بین شیردهی به او استراحت دهید. اگر سرعت مکیدن نوزاد زیاد است باید پس از 10 بار مکیدن به او فرصت استراحت بدهید. این کار در چند ماهه اول از اهمیت بالایی برخوردار است.

پس از گذشت یک تا دو ساعت از تولد، نوزاد می تواند از شیر مادر تغذیه کند. در این بخش شما را با نحوه صحیح شیردهی به نوزاد آشنا خواهیم کرد.

  • حتما قبل از شیردهی دست های خود را بشویید.
  • نوزاد را در موقعیت مناسب برای شیردهی قرار بدهید.
  • شست دست خود را بالای سینه و مابقی انگشت ها را زیر سینه بگذارید.
  • نوک سینه را مماس لب های کودک قرار دهید تا دهانش را باز کند.
  • نوزاد را به خودتان نزدیک تر کنید تا به راحتی بتواند شیر بخورد.

روش های مختلف شیردهی به نوزاد

شاید برای شما هم این سوال پیش آمده باشد که در زمان شیردهی چگونه کودک خود را در آغوش بگیرید. روش های مختلفی برای این کار وجود دارد که ما در این بخش برخی از رایج ترین موقعیت های شیردهی را برایتان بیان می کنیم.  

  1. موقعیت دراز کشیده

بر روی هر سطحی که می خواهید به پشت دراز بکشید. بهتر است سر خود را به بالشت تکیه دهید تا در هنگام شیردهی چشمان نوزاد خود را ببینید. نوزاد را به نحوی در آغوش بگیرید که بدن اون با شما تماس داشته باشد. اگر به صورت سزارین زایمان کرده اید، بهتر است نوزاد را طوری قرار دهید تا به بدن شما فشار وارد نشود. در حالی که نوک سینه را به لب های کودک خود نزدیک می کنید، اجازه دهید او در هر موقعیتی که راحت است قرار بگیرد. 

  1. موقعیت گهواره ای

یکی از روش های محبوب شیردهی حالت گهواره می باشد. اگر عمل سزارین داشته اید ممکن است در این حالت راحت نباشید زیرا فرزندتان بر روی شکم شما قرار می گیرد. در این حالت بهتر است از تکیه گاه مناسبی استفاده کنید و بر روی تخت یا صندلی بنشینید. کودک باید روی پا شما دراز بکشد تمام بدن او در یک خط مستقیم قرار گرفته باشد.

  1. موقعیت دراز کشیده به پهلو

اگر نوع عمل شما سزارین بوده است یا زایمان طبیعی سختی را تجربه کرده اید، این موقعیت برای شیردهی بسیار مناسب می باشد. برای قرار گرفتن در این پوزیشن باید به پهلو دراز بکشید و نوزاد رو به روی شما باشد. بهتر است که تمام بدن کودک از جمله شانه و گوش های او در یک خط مستقیم قرار بگیرند. همچنین می توانید از یک تکیه گاه برای راحتی بیشتر استفاده کنید. در نهایت می توانید در پشت نوزاد یک پتو قرار دهید که به عنوان تکیه گاه او استفاده شود. 

نکات شیردهی پس از زایمان

شیردهی، دوران بسیار مهمی برای فرزند شما محسوب می شود. به همین سبب بهتر است پیش از زایمان اطلاعات کافی در مورد نحوه شیردهی را توسط بهترین دکتر زنان در کلینیک طزری کسب نمایید. اگر می خواهید نحوه صحیح خوردن شیر را بدانید، بهتر است لب های نوزاد تمام هاله سینه شما را پوشانده باشد و فک او به سمت جلو و عقب حرکت کند. همچنین نگران برخورد بینی نوزاد به سینه خود نباشید زیرا امکان دم و بازدم برای او وجود دارد. توجه داشته باشید که فرزند شما نباید برای شیر خوردن سرش را بچرخاند یا به گردنش فشاری بیاید. 

افزایش شیر در دوران شیردهی

اگر حس می کنید فرزند شما نیاز به شیر بیشتری دارد، حتما تعداد دفعات شیردهی را افزایش دهید. همچنین باید خودتان به اندازه کافی استراحت داشته باشید و با کمک دکتر طزری بهترین رژیم غذایی را انتخاب کنید. توجه داشته باشید که اگر شیر خشک را جایگزین شیر مادر کنید، ممکن است دیگر کودک شیر شما را نپذیرد. یکی از علل گریه های نوزاد می تواند گرسنگی باشد که شما باید بلافاصله به او شیر بدهید. از علائم نیاز نوزاد به شیر می تواند چرخیدن به سمت سینه شما، مکیدن دست ها و هیجان زده بودن او باشد. به طور متوسط کودک می تواند در طول روز بین 8 تا 12 بار نیاز به شیر داشته باشد. به طور کلی نیاز نوزاد به شیر مادر در 2 و 6 هفتگی افزایش قابل توجهی خواهد داشت.

نوزاد ممکن است حدود 15 تا 20 دقیقه از هر سینه تغذیه کند تا به طور کامل سیر شود. بهتر است در هر بار شیردهی، از دو سینه خود استفاده کنید. پس از تمام شدن شیر هر سینه، کودک خودش از سینه شما فاصله خواهد گرفت. اگر زمان شیردهی را محدود کنید در واقع مانع تخلیه مجاری شیر شده اید. این کار می تواند باعث کاهش شیر شما شود و یا مکیدن را برای کودک سخت کند. 

مزایای شیر دهی به نوزاد

تغذیه از شیر مادر، در سلامتی کودک بسیار تاثیرگذار است. در این قسمت برخی از مزایای تغذیه از شیر مادر که توسط کیلینیک طزری بررسی شده است را به شما معرفی می نماییم.

  • کاهش عفونت های متععد: فرزندانی که به طور کامل از شیر مادر تغذیه کرده اند و هیچ جایگزینی برای شیر مادر نداشته اند، به عفونت های کمتری دچار می شوند. به عنوان مثال با تقویت سیستم ایمنی ، از عفونت های گوش، عفونت تنفسی و روده جلوگیری می گردد.
  • مقاومت در برابر ویروس و باکتری ها: شیر مادر علاوه بر مواد مغذی شامل آنتی بادی های مادر است که باعث تقویت سیستم ایمنی کودک می شود.
  • وزن دهی متعادل: تغذیه از شیر مادر باعث می شود که نوزاد وزن دهی مطلوبی داشته باشد و نسبت به نوزادانی که شیر خشک مصرف می کنند، چاقی کمتری داشته باشند.
  • منبع غذایی کامل: فرزند شما در مراحل مختلف رشد به مواد مغذی فراوانی نیاز دارد که برخی از آن ها تنها توسط شیر مادر تامین می گردد.

کلام آخر

همانطور که در این مطلب گفته شد در روز های اولیه پس از زایمان، شیر مادر بسیار غلیظ بوده و سرشار از مواد مغذی است. همچنین شیردهی باعث می شود که مقدار کالری بیشتری توسط مادر سوزاده شود و به وزن ایده آل خود برسد. شیر مادر دارای آنتی بادی می باشد که فرزند شما را در برابر ویروس های مختلف مقاوم می کند. همچنین خطر ابتلا به آسم و آلرژی را کاهش می دهد. در نهایت شما می توانید برای دریافت مشاوره بارداری در زمینه تغذیه نوزاد و شیردهی به کلینیک طزری مراجعه نمایید.     

وقت ملاقات رزرو کنید!

به راحتی و با کمترین زمان ممکن وقت ملاقات خود را رزرو کنید.